Hitte in de woning

Tips als voldoende water drinken, voetenbadjes, natte handdoek in de nek en een ander tempo aanhouden kennen we allemaal. Maar… ook belangrijk, hoe ga je nu het beste om met de hitte in je gerenoveerde woning? Hierbij wat tips van ons. Maar deel vooral je ervaringen met buren, jullie zijn de experts van je eigen woning.

In de ochtend:
Heb je zonwering? Doe deze naar beneden vóórdat de zon op je woning gaat schijnen.

Rest van de dag:
Houd ramen en deuren gesloten. Zo houdt je de warmte buiten.
Geen zonwering? Gordijnen dicht helpt ook om warmte buiten te houden.

In de avond:
Is de buitenlucht koeler dan binnen? Ga dan ventileren door ramen en deuren (tegen elkaar) open te zetten.

En… hoe zit het met mijn WTW-installatie?
Uw WTW-installatie koelt niet, maar heeft wel een zomer-bypassregeling (zie ook de informatie in de Waaier bij “Zo werkt ventileren”). In de winter zorgt uw WTW-installatie ervoor dat de koude buitenlucht wordt voorverwarmd met de warmte die uit de afgezogen lucht wordt gehaald. Maar hoe zit dat eigenlijk in de zomer? Want u wilt natuurlijk niet dat de ingeblazen lucht dan wordt voorverwarmd. WTW staat voor ‘Warmte Terug Win’ en dat werkt net even anders in de zomer. Het hart van uw WTW-unit is de warmtewisselaar. In de winter geeft de afgezogen warme binnenlucht zijn warmte af aan de binnenkomende frisse buitenlucht. In de zomer werkt dit proces andersom! In een zomersituatie wordt de warmere aangezogen buitenlucht binnen de warmtewisselaar gekoeld door de vaak iets minder warme afgezogen binnenlucht! Theoretisch gezien blijft uw binnenklimaat dus het meest koel als u ramen en deuren gesloten houdt en uw WTW-installatie zijn werk laat doen.

Hoe werkt dat?
Deze ‘bypass’ werkt automatisch en je hebt er als bewoner geen invloed op. In de WTW-installatie zitten 2 temperatuursensoren; 1 voor de aangezogen buitenlucht en 1 voor de uitblazende binnenlucht. De bypassklep reageert vervolgens op een gemeten verschil tussen deze 2 temperaturen.