dinsdag 9 februari 2021

Tips bij koude

De komende dagen blijft het kouder worden in Nederland. Heerlijk voor de een, maar te koud voor de ander. Belangrijk om naast jezelf, ook je woning in de gaten te houden. Waar moet je aan denken?

Hierbij wat tips van ons. Maar deel vooral je ervaringen met buren, jullie zijn de experts van je eigen woning.
                                         

Tip #1: Thermostaatkranen
Heeft u thermostaatkranen? Zet de thermostaatkranen nooit helemaal dicht. Het vorstsymbooltje is er niet voor niets.
Goed nieuws: de buitenkranen van de vernieuwde woningen zijn vorstvrije kranen! Deze hoeft u dus niet per se uit te zetten. Heeft u het al wel gedaan? Dan kan dat natuurlijk nooit kwaad. 

Tip #2: Hoe warm?
Doet u 's nachts de verwarming uit of bent u weg van uw huis? Zet de thermostaat dan laag - op zo'n 16 graden - maar nooit helemaal uit. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.

Tip #3: Ventilatieroosters
De ventilatieroosters in de kozijnen dekken zich wat af bij harde wind. Maar niet bij extreme koude. U kunt handmatig de ventilatieroosters wat sluiten. Er wordt automatisch vochtige en vieze lucht afgezogen door de WTW. Het is belangrijk dat u er voor zorgt dat er frisse lucht de woning in komt. 

Tip #4: Denk aan de vogels!
Nederland is een vogelland en door de opwarming van ons klimaat blijven steeds meer vogels in Nederland tijdens de wintermaanden. Deze koude dagen zijn dan ook voor hen een grillige verassing. Het verzoek van de vogelbescherming is daarom: 
  • Vul de vogelvoederhuisjes;
  • Hang vetbollen op;
  • Zorg voor gestampt ijs dat de vogels kunnen 'drinken'. 

Doe dit vooral in de avond: vogels verliezen 's nachts 10 procent van hun gewicht en kunnen een stevig ontbijt goed waarderen! 

Let op dat er geen zout in het voer zit! Gebruik dus speciale vogelpindakaas en als u ze zelf met de kinderen maakt: koop ongezouten vet.